Jyväskylän adventtiseurakunta

-Avoimet ovet, avoimet sydämet, avoin Jumalan syli-

18.2.2011

Terveisiä Namongista 6: afrikkalainen yllätys

Olikin tässä kummastusta kun asiat ovat menneet afrikkalaisten järjestelyjen osalta niin hyvin. Kaikki on näyttänyt olevan kunnossa ja vähän paremminkin. Kummallista.

Mutta tulihan se mittava yllätyskin (lue: haaste) sieltä.

Ne perustukset. Hyvältähän ne näyttävät, mutta nyt on käynyt ilmi, että ne on tehty 30 % suuremmiksi kuin mitä piirustukset ovat. Asia selvisi eilen rakennusmestarin mittaillessa tarkemmin.

Seuraus: erittäin tiukalle vedetty budjetti ja vähäiset varamme eivät riitä koko terveysaseman valmiiksi saattamiseen. Jostain on karsittava. Eli juuri viilattu rakennustarvikkeiden ostosbudjetti menee uusiksi. Se on nyt tämän päivän hommana siellä Namongissa.

Päivän rukousaihe: Jarmolle ja Pekalle kärsivällisyyttä ja viisautta tähän tehtävään.

Terveysaseman koolla ja piirustuksilla on jo oma historiansa ja taustansa. Noin vuosi sitten projetijohtaja kävi Ghanassa ja juurta jaksain, moneen otteeseen selvitti arkkitehdin & muiden paikallisten kanssa minkä kokoiseen terveysasemaan meillä on varaa. Tai ei siis varaa siihenkään, mutta minkä kokoiseen sitoudumme varoja hankkimaan ja sen rakentamaan.

Piirustusten piti tulla juhannukseksi, saimme ne syksyllä.

Siinä sitten kirkolla pöydän äärellä ymmyrkäisinä ihmeteltiin niitä. Terveysasema oli 47 % suurempi kuin mitä oli sovittu ja siitä oli tullut keskussairaala. Hinta-arvio: 5,3 miljoonaa euroa. (Alkuperäisen suunnitelman hinta-arvio n. 66 000 €.)

Suomesta lähti sitten varsin tiukkasanaisia kirjeitä Ghanaan, jossa ei niin hienovaraisesti vihjailtiin että jos sopimuksista ei pidetä kiinni, niin varmaan Keniasta löytyy meidän mittakaavalle sopivia kohteita.

Seuraavat piirustukset tulivat äkkiä. Rakennus oli pienentynyt puoleen.

Kolmannessa versiossa koko taisi jo olla oikea. Piirustuksia sitten vielä viilattiin Suomen päässä.

Ghanalainen ja suomalainen rakennuskulttuuri ovat ... tuota ... hieman erilaisia. Ghanalaiset haluavat tehdä suurta ja mittavaa varoista riippumatta ja maasta löytyykin paljon keskeneräisiä rakennuksia, joita ei ole ollut varaa tehdä loppuun.

Heidän ajatuksensa oli että he joka vuosi lisäävät yhden huoneen keskussairaalaansa. Eikö teillä ole realiteetin tajua, ihmettelivät suomalaiset, se ei tule onnistumaan, varat eivät tule riittämään siihen. Ja aikaa kuluisi 20 vuotta.

Suomalaiset taas eivät suostu tulemaan ja tekemään jotain keskeneräistä. Emme halua nähdä vaivaa pelkkien seinien vuoksi, vaan terveysaseman tulee aueta tänä keväänä ja alkaa toteuttaa perustehtäväänsä. Siksi me teemme pienemmän, mutta valmiin.

Mutta saapa nähdä miten valmista tulee vai tuleeko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti